Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 2011


http://www.facebook.com/group.php?gid=52453529907#!/event.php?eid=202365506458317

Η εκδήλωση θα ξεκινήσεις στις 3.30 το μεσημέρι και θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία των δικαστηρίων της πόλης, δίπλα από τον Δημοτικό κήπο.
Μουσική από γνωστό DJ θα ξεσηκώνει όλους τους καρναβαλιστές, τα μέλη της φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου εκεί γύρω στις 5 θα παρουσιάσουν το αντίστοιχο της αποκριάς μουσικό τους πρόγραμμα, ενώ τα μικρά παιδιά θα παίζουν και θα δημιουργούν σε άλλο σημείο του Δημοτικού κήπου, αμέσως μετά θα παρουσιαστούν χοροί Latin από την σχολή της Σοφίας Μαυροφώρου ενώ οι ξυλοπόδαροι και οι κλόουν θα διασκεδάζουν τους πάντες. Οι ΑΟΡΗΤΕΣ και εδώ παρόντες να κερνούν και να παρασύρουν τους λάτρεις της παράδοσης σε άλλους ρυθμούς. Οι ψησταριές θα δουλεύουν στο φουλ η μουσική και τα πολύχρωμα φώτα θα κυριαρχούν και κομφετί θα πέφτει από παντού έως αργά το βράδυ. Οι ΝΕΟΙ δίνουν τον ρυθμό και μας προσκαλούν για στην κορύφωση του πλούσιου αποκριάτικου προγράμματος τους για το 2011 ελπίζοντας ότι και οι καιρικές συνθήκες να τους κάνουν το χατίρι.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κουζολοπαντρέματα την Δευτέρα στην Νεάπολη

Δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες της πόλης δέθηκαν με τα δεσμά του γάμου,ο λεβέντης Σηφαλιός του Βορδοκοίλη


πήρε για γυναίκα του την πανέμορφη και γοητευτική Ευσεβία του Χασαλεύρη.


Ενώπιον οικογενειών, συγγενών και εκατοντάδων φίλων διαβάστηκαν τα προικοσύμφωνα από τους γονείς των μελλονύμφων  και αμέσως μετά το ζευγάρι έφυγε με τη χρυσή άμαξα,


για να κάνει το γύρο της Νεάπολης, ώστε όλες οι γειτονιές να μάθουν το μαντάτο και όλοι οι συμπολίτες να χαρούν με τη χαρά τους.
Το ζευγάρι ακολουθούσαν οι τέσσερις κουμπάροι, ένας από κάθε νομό της Κρήτης,

και ο παπάς, που ευλόγησε τον αρραβώνα και τα στέφανα, και όλοι μαζί στο τέλος κατέληξαν στην πλατεία, δίπλα στο σπιτάκι των «Νέων» όπου οι «Αορήτες» είχαν ετοιμάσει το φαγοπότι.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΝΗΓΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ


Πρωινό για παίκτες με πολύ καλή φυσική κατάσταση ήταν αυτό της Κυριακής στη Νεάπολη όπου τα μέλη από 24 ομάδες με μοναδικό μέσω τα πόδια τους ξεκίνησαν να ψάχνουν τον κρυμμένο θησαυρό των ΝΕΩΝ. Σε ένα άψογα σχεδιασμένο παιχνίδι η επιτροπή του θησαυρού του συλλόγου των ΝΕΩΝ πραγματικά έδωσε μαθήματα τοπικής ιστορίας, πολιτισμού, κεφιού και διασκέδασης. Οι 140 περίπου παίκτες που ξεκίνησαν να ψάχνουν μετά τις 10 το πρωί σταμάτησαν λίγο μετά τις 13.30 όπου η πρώτη ομάδα έφερε στα χέρια της στην αφετηρία τον θησαυρό που δεν ήταν άλλος από ένα μπουκάλι …σουμάδα.  Η 4τρεμελής ομάδα «Πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο» που αποτελούνταν από τους Γιάννη Πεπόνη, Νίκο Τζαγκουρνή, Γιώργο Σταματάκη και Μιχάλη Συλλιγάρδο πανηγυρίζοντας, όχι μόνο για το γεγονός ότι κέρδισαν το έπαθλο των 400 ευρώ σε μετρητά, αλλά γιατί κατάφεραν πιο γρήγορα άρα και σωστά από όλους να φτάσουν στο θησαυρό, είπαν αμέσως μετά ότι νοιώθουν υπέροχα, ήταν μια μοναδική εμπειρία, έμαθαν πολλά και προέτρεψαν όσους ακόμα δεν έχουν πάρει μέρος στο συγκεκριμένο παιχνίδι να το κάνουν γιατί απλά, χάνουν. 

Η επιτροπή του θησαυρού είχε σχεδιάσει τους 21 γρίφους με τρόπο ώστε πραγματικά όλοι να χαρούν το παιχνίδι, να τρέξουν, να μάθουν, να συνεργαστούν και όλοι μαζί να πηγαίνουν βήμα βήμα προς τη νίκη. Στο τελευταίο σημείο έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα και άλλοι όμως οι «Πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο» ήταν οι πιο γρήγοροι και κατάφεραν να κερδίσουν. Το παιχνίδι ξεκίνησε χορεύοντας όλοι μαζί οι παίκτες, τα μέλη της επιτροπής και οι ΝΕΟΙ ένα σιγανό στην πλατεία της πόλης ώστε να αποδείξουν με την κίνηση αυτή ότι το παιχνίδι ξεκινά με όλους ενωμένους και έτσι πρέπει να τελειώσει, όπως και έγινε. 

Δεν υπήρξε καμία ένταση ούτε και παράπονο που θα έπληττε την αξιοπιστία του παιχνιδιού ενώ οι διοργανωτές ξεκίνησαν λέγοντας «από τα χρόνια τα παλιά γυρεύουνε τη λύση…τι κάνει στη Νεάπολη ,το πνεύμα της να ανθίσει…; Είπαν πως φταίει το…νερό, μα ακόμα αμφισβητείται...Γι αυτό ,σ αυτόν τον θησαυρό θα ψάξετε να βρείτε στους θησαυρούς του τόπου μας, εκείνον που μας δένει…
που δίνει κέφι για ζωή...την πίκρα μας γλυκαίνει...!!!» στην συνέχεια οι παίκτες έπρεπε να ξεφυλίσουν ιστορία και να βρουν για παράδειγμα,

 «Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο το 1891. Ίδρυσε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Λασιθίου. Στις 4 Αυγούστου 1944 συνελήφθη από τους Γερμανούς στο σπίτι του στη Νεάπολη και αφού βασανίστηκε από την γκεστάπο μεταφέρθηκε στις φυλακές Χανίων και εκτελέστηκε στις 29 Αυγούστου 1944.
Φέρτε μας σε φωτογραφία την επιγραφή από το πατρικό του.» η απάντηση ο Ρούσος Κούνδουρος, 

αργότερα ακουγόταν το τραγούδι «Ετίναξε την ανθισμένη _ _ _ _ _ _ _ _ _  με τα _ _ _ _ _ _ _ της και γέμισ’ από τ' _ _ _ _ η πλάτη, η αγκαλιά και τα _ _ _ _ _ _ _ _ της. Αχ, χιονισμένη σαν την είδα την _ _ _ _ _ γλυκά τη _ _ _ _ _ _ της _ _ _ _ _ _ όλα τ' άνθη από την κεφαλή κι έτσι της μίλησα:Τρελή, να φέρεις στα _ _ _ _ _ _ σου τη χιονιά τι τόσο βιάζεσαι; Μόνη της θα ‘ρθει η άγρια βαρυχειμωνιά,  δεν το στοχάζεσαι; «Του κάκου τότε θα θυμάσαι τα παλιά τα παιχνιδάκια σου θα ‘σαι γριά με κάτασπρα μαλλιά και τα γυαλάκια σου. Φέρτε μας 7 καρπούς της.» που ήταν 7 αμύγδαλα. 

Το παιχνίδι είχε πολλά στοιχεί βασισμένα στην σουμάδα αλλά και σε  στοιχεία της περιοχής, ονόματα δρόμων, φορέων και φυσικά δεν θα μπορούσε ούτε και η ΑΝΑΤΟΛΗ να λείπει αφού ήταν μέρος σε ένα γρίφο. 


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΠΕΛΟΥ


Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις των ΝΕΩΝ της Νεάπολης για την φετινή περίοδο της αποκριάς. Η βραδιά καπέλου που κάθε χρόνο εγκαινιάζει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Μεραμπέλλο απέδειξε για ακόμα μια χρονιά την διάθεση και την φαντασία των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Από το καφέ «Σταθμός» παρέλασαν λογής λογής καπέλα κάνοντας το έργο της επιλογής του πιο ευφάνταστου καπέλου ιδιαιτέρα δύσκολη υπόθεση για το κοινό που κάθε χρόνο αποφασίζει δια χειροκροτήματος. Δύο κατηγορίες διαγωνίστηκαν θέλοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις ώστε να εισπράξουν το δυνατότερο χειροκρότημα. Πρώτα πέρασαν οι συμμετοχές των παιδιών όπου στην πλειοψηφία τους είχαν εμπνευστεί από θέματα οικολογικά  και προστασίας του περιβάλλοντος με τελικό νικητή τον Φίλιππο Σιμφ που είχε φτιάξει ένα καπέλο για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Σε ότι αφορά τα καπέλα των ενηλίκων πραγματικά η επιλογή των τριών καλύτερων ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση με το κοινό να  μην μπορεί να αποφασίσει με βάση την ένταση του χειροκροτήματος ποια θα είναι η τελική κατάταξη. 
Το πιο δυνατό χειροκρότημα που δικαίως ακούστηκε ήταν για το καπέλο του Μανόλη Συλλιγαρδάκη ο οποίος είχε κατασκευάσει ένα καπέλο με φλάς, προβολείς,  στοπ  και κόρνα, ένα καπέλο κινητό όχημα με όλα τα φώτα του να ανάβουν και την κόρνα να ηχεί δυνατά. 
Δεύτερο καπέλο ήταν της Αγάπης Σκυβάλου που είχε φτιάξει ένα μεγάλο βάζο με γλυκό του κουταλιού ενώ τρίτο καπέλο ήταν αυτό του Νίκου Τόλια ο οποίος καυτηρίαζε την επικαιρότητα το ΔΝΤ, την τρόικα και τα κόμματα της Βουλής. Τα βραβεία για τον 2ο και 3ο νικητή τα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο καφέ «σταθμός» από όπου ήταν χορηγία και τα δώρα των κινητών  και τα μέλη του συγκροτήματος «Τζάμπα Μάγκες» που πραγματικά ενθουσίασαν με την μουσική τους παρουσία το κοινό που δεν σταμάτησε να τραγουδά και αν χορεύει έως τις πρώτες πρωινές ώρες
Το σημαντικότερο όλων σε ότι αφορά την εκδήλωση του καπέλου ήταν το γεγονός ότι δεκάδες συμμετέχοντες ασχολήθηκαν ώστε να κατασκευάσουν μόνοι τους τα καπέλα που παρουσίασαν και αυτό δείχνει ότι υπάρχει η φαντασία, το μεράκι και η διάθεση.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

2ο Παιδικό κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού


Η Μίρα και ο Μπέλλο παίζοντας αμέριμνα  στη σοφίτα του σπιτιού τους ανακαλύπτουν ένα χοντρό σκονισμένο βιβλίο γεμάτο χάρτες και ακαταλαβίστικα σημάδια. Το βιβλίο τους καλεί να ταξιδέψουν από ήπειρο σε ήπειρο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα παιδιά προσπαθούν να ανακαλύψουν μια μαγική ήπειρο η οποία κρύβει ένα πραγματικό θησαυρό!!!!!!!!
Φτιάξτε ομάδες και πάρτε μέρος σ’ αυτό το ταξίδι για να βοηθήσετε τη Μίρα και το Μπέλλο να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά!!!!!!!
Το ταξίδι ξεκινάει:

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΠΕΛΟΥ

ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ....................

Οι απόκριες στην Νεάπολη ξεκινούν την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 
Σας περιμένουμε όλους στο καφέ "Σταθμός" για να γιορτάσετε και εσείς μαζί μας
Οι καλοί μας φίλοι με το μουσικό του σχήμα  "Τζάμπα Μάγκες" θα μας κρατήσουν συντροφιά 
Επίσης μην ξεχάσετε τα ΚΑΠΕΛΑ σας. Θα βραβευθούν τα τρία καλύτερα με τρελά δώρα

Τα λέμε εκείιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι