Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΝΗΓΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ


Πρωινό για παίκτες με πολύ καλή φυσική κατάσταση ήταν αυτό της Κυριακής στη Νεάπολη όπου τα μέλη από 24 ομάδες με μοναδικό μέσω τα πόδια τους ξεκίνησαν να ψάχνουν τον κρυμμένο θησαυρό των ΝΕΩΝ. Σε ένα άψογα σχεδιασμένο παιχνίδι η επιτροπή του θησαυρού του συλλόγου των ΝΕΩΝ πραγματικά έδωσε μαθήματα τοπικής ιστορίας, πολιτισμού, κεφιού και διασκέδασης. Οι 140 περίπου παίκτες που ξεκίνησαν να ψάχνουν μετά τις 10 το πρωί σταμάτησαν λίγο μετά τις 13.30 όπου η πρώτη ομάδα έφερε στα χέρια της στην αφετηρία τον θησαυρό που δεν ήταν άλλος από ένα μπουκάλι …σουμάδα.  Η 4τρεμελής ομάδα «Πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο» που αποτελούνταν από τους Γιάννη Πεπόνη, Νίκο Τζαγκουρνή, Γιώργο Σταματάκη και Μιχάλη Συλλιγάρδο πανηγυρίζοντας, όχι μόνο για το γεγονός ότι κέρδισαν το έπαθλο των 400 ευρώ σε μετρητά, αλλά γιατί κατάφεραν πιο γρήγορα άρα και σωστά από όλους να φτάσουν στο θησαυρό, είπαν αμέσως μετά ότι νοιώθουν υπέροχα, ήταν μια μοναδική εμπειρία, έμαθαν πολλά και προέτρεψαν όσους ακόμα δεν έχουν πάρει μέρος στο συγκεκριμένο παιχνίδι να το κάνουν γιατί απλά, χάνουν. 

Η επιτροπή του θησαυρού είχε σχεδιάσει τους 21 γρίφους με τρόπο ώστε πραγματικά όλοι να χαρούν το παιχνίδι, να τρέξουν, να μάθουν, να συνεργαστούν και όλοι μαζί να πηγαίνουν βήμα βήμα προς τη νίκη. Στο τελευταίο σημείο έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα και άλλοι όμως οι «Πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο» ήταν οι πιο γρήγοροι και κατάφεραν να κερδίσουν. Το παιχνίδι ξεκίνησε χορεύοντας όλοι μαζί οι παίκτες, τα μέλη της επιτροπής και οι ΝΕΟΙ ένα σιγανό στην πλατεία της πόλης ώστε να αποδείξουν με την κίνηση αυτή ότι το παιχνίδι ξεκινά με όλους ενωμένους και έτσι πρέπει να τελειώσει, όπως και έγινε. 

Δεν υπήρξε καμία ένταση ούτε και παράπονο που θα έπληττε την αξιοπιστία του παιχνιδιού ενώ οι διοργανωτές ξεκίνησαν λέγοντας «από τα χρόνια τα παλιά γυρεύουνε τη λύση…τι κάνει στη Νεάπολη ,το πνεύμα της να ανθίσει…; Είπαν πως φταίει το…νερό, μα ακόμα αμφισβητείται...Γι αυτό ,σ αυτόν τον θησαυρό θα ψάξετε να βρείτε στους θησαυρούς του τόπου μας, εκείνον που μας δένει…
που δίνει κέφι για ζωή...την πίκρα μας γλυκαίνει...!!!» στην συνέχεια οι παίκτες έπρεπε να ξεφυλίσουν ιστορία και να βρουν για παράδειγμα,

 «Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο το 1891. Ίδρυσε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Λασιθίου. Στις 4 Αυγούστου 1944 συνελήφθη από τους Γερμανούς στο σπίτι του στη Νεάπολη και αφού βασανίστηκε από την γκεστάπο μεταφέρθηκε στις φυλακές Χανίων και εκτελέστηκε στις 29 Αυγούστου 1944.
Φέρτε μας σε φωτογραφία την επιγραφή από το πατρικό του.» η απάντηση ο Ρούσος Κούνδουρος, 

αργότερα ακουγόταν το τραγούδι «Ετίναξε την ανθισμένη _ _ _ _ _ _ _ _ _  με τα _ _ _ _ _ _ _ της και γέμισ’ από τ' _ _ _ _ η πλάτη, η αγκαλιά και τα _ _ _ _ _ _ _ _ της. Αχ, χιονισμένη σαν την είδα την _ _ _ _ _ γλυκά τη _ _ _ _ _ _ της _ _ _ _ _ _ όλα τ' άνθη από την κεφαλή κι έτσι της μίλησα:Τρελή, να φέρεις στα _ _ _ _ _ _ σου τη χιονιά τι τόσο βιάζεσαι; Μόνη της θα ‘ρθει η άγρια βαρυχειμωνιά,  δεν το στοχάζεσαι; «Του κάκου τότε θα θυμάσαι τα παλιά τα παιχνιδάκια σου θα ‘σαι γριά με κάτασπρα μαλλιά και τα γυαλάκια σου. Φέρτε μας 7 καρπούς της.» που ήταν 7 αμύγδαλα. 

Το παιχνίδι είχε πολλά στοιχεί βασισμένα στην σουμάδα αλλά και σε  στοιχεία της περιοχής, ονόματα δρόμων, φορέων και φυσικά δεν θα μπορούσε ούτε και η ΑΝΑΤΟΛΗ να λείπει αφού ήταν μέρος σε ένα γρίφο. 


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου